fotoxerina

On anirem a Menjar? Aquesta setmana a un Restaurant d’un poble i municipi de la comarca natural del Moianès, fins al 2015 adscrit administrativament a la d’Osona.

Aquesta setmana us recomano un  Restaurant de la Comarca del Moianés o d’Osona?????

M’explico: Collsuspina és un poble i municipi de la comarca natural del Moianès, fins al 2015 adscrit administrativament a la d’Osona.

Eclesiàsticament, pertany al Bisbat de Vic, i judicialment al Partit Judicial de Vic. També depèn de Vic des del punt de vista de l’administració d’Hisenda i del registre de la propietat.

Dins del Moianès, ocupa l’extrem nord-oriental.

Es tracta del restaurant de Can Xarina, us explico una mica la història de la casa.

IMG_9323

Es tracta d’un casal de mitjanes dimensions cobert amb teulada a dues vessants i cantoneres de pedra treballada. A la façana principal hi ha un bonic portal adovellat de grans dimensions amb un anagrama i la data de 1550 amb grafia gòtica, també a la llinda d’una de les finestres hi ha una antiga inscripció amb lletra llatina. Domina en gran part la pedra treballada, de vegades amb un marcat estil gòtic com s’observa a les tres finestres de la façana d’entrada. Les altres façanes tot i conservar l’harmonia de l’edifici han estat modificades i ampliades posteriorment: a la façana dreta on s’hi a fet un portal i dos balcons. La part posterior és ja més moderna.

Història

Tot i la imprecisió dels termes parroquials sembla que anteriorment Can Xarina pertanyia al terme de Balenyà. Dita casa es localitzava, anteriorment, a prop del camí de Manresa a Vic, a l’entrada de la plana. Se’l coneixia per “Hostal de Collcespina” segons un capbreu de 1643. La població de Collsuspina va néixer entorn d’aquest hostal, que va ser construït per Bernat Amadans, constant encara com edifici aïllat l’any 1553 i que fins al 1592 no s’hi edificaren cases al seu costat, és a dir fins que no s’edificà la capella de Santa Maria dels Socors.

Es tracta del Restaurant es de la típica cuina catalana i de mercat, productes de proximitat, plats de qualitat i molt ben cuinats.

Tenen una carta de vins extraordinària amb moltes referències, extensa oferta de licors i destil·lats.

El local és  acollidor

El servei amable i eficient

Puntuació  sobre 10 – Per mi un: 8

2 3 IMG_9324 IMG_9325 IMG_9326 IMG_9327

0 comentaris

Fes un comentari


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>