image001

Homenatge institucional a les víctimes dels bombardejos a Vic durant la Guerra Civil

La Sala de la Columna de l’Ajuntament acollirà el primer acte institucional en homenatge a les víctimes dels bombardejos franquistes a la ciutat durant la Guerra Civil. L’historiador i professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas, serà l’encarregat de pronunciar la conferència “La Guerra Civil a Vic (1936-1939): Cues, cartes i bombes” el proper dijous, 16 de febrer, a les 7 de la tarda.

Per aquest motiu, des de l’Ajuntament es fa una crida a familiars o coneguts de les víctimes i a la ciutadania en general perquè contactin amb el consistori per poder ser presents en aquest acte commemoratiu. Així tothom qui tingui informació pot contactar amb comunicacio@vic.cat.

Vic va patir quatre bombardejos durant la Guerra Civil

Avui a la nit farà 78 anys que les forces franquistes van entrar a la ciutat. Va ser després que Vic patís quatre bombardejos aeris per part d’aquestes tropes durant la Guerra Civil Espanyola.

El primer bombardeig es va realitzar el 21 de desembre de 1938 a les dotze del migdia quan sis avions de la Segona Brigada Hispana van bombardejar les fàbriques i l’estació de tren causant 7 morts, segons el registre de l’arxiu municipal, i nombrosos ferits. L’hospital pels ferits de guerra ubicat a la Casa de Caritat de les Germanes Carmelites també va ser bombardejat.

El 20 de gener de 1939 arribava el segon bombardeig a la ciutat de Vic portat a terme pels pilots de la tercera esquadra de la Segona Brigada. En aquest cas, l’objectiu va ser el pont d’accés a la ciutat i a l’estació de tren provocant nombrosos morts i ferits, entre d’altres destrosses.

L’últim bombardeig contra el centre urbà va ser el 25 de gener de 1939, esdevenint el tercer bombardeig a la capital d’Osona.

El quart i últim bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que espiaven la ciutat des del 31 de gener. Amb l’ajuda del raid, les forces van entrar a Vic la nit de l’1 al 2 de febrer de 1939.

0 comentaris

Fes un comentari


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>