IMG_2875o

El projecte de la rambla de l’Hospital i de la Plaça del monjo Gerbert d’Orlhac, una prioritat per l’Ajuntament

PLANTA RAMBLA 3 SETEMBRE 2015

planta-001

· La previsió és iniciar l’execució de les obres a principis de l’any vinent

· El projecte ha buscat el màxim de consens social

L’Ajuntament de Vic considera una prioritat el projecte de remodelació de la rambla Hospital de Vic, ja que es considera un vial important de la ciutat que cal incidir-hi i d’aquesta manera poder donar un nou impuls a la dinamització comercial de la zona. Així, es va expressar en la reunió informativa als veïns que va tenir lloc ahir al vespre a l’Auditori Marià Vila d’Abadal de l’Edifici el Sucre.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va expressar “som conscients que el projecte s’ha allargat, però ha estat voluntat de l’Ajuntament recollir el màxim d’aportacions veïnals”. En aquest sentit l’alcaldessa feia referència al procés participatiu que s’ha fet i que es va iniciar el 2014. Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero va remarcar l’esforç i la importància d’actuar a un dels carrers més importants de la ciutat.

El projecte de remodelació de la rambla de l’Hospital i de la Plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac de Vic, ha ampliat l’àmbit de l’estudi en dos àmbits més: un primer que es delimita a l’inici de la rambla Hospital amb el carrer Verdaguer fins a la plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac; un segon que engloba l’actuació al primer tram del carrer Doctor Junyent (entre la rambla del Carme i el carrer del Bisbe Morgades); i un tercer i darrer delimitat per la rambla de Sant Domènech.

En aquest sentit (veure plànol) la rambla de l’Hospital gaudiria d’unes voreres amples amb un carril de circulació, la incorporació d’un carril bici i posant lloses de pedra de Vinaixa a la part de la vorera del centre històric i lloses de formigó a l’altra vorera. En aquest sentit, els tècnics que van exposar el projecte van remarcar el manteniment de la proposta resultat del procés de participació de l’any 2012 i la sensibilitat que s’ha volgut tenir en compte respectant la fusió de “ciutat antiga” amb la “ciutat moderna”. D’altra banda, l’arbrat existent en aquest tram caldria substituir-lo, arran de les dimensions pròpies de l’espècie, la proximitat a les façanes, la ubicació que quedaria l’arbrat considerant l’ampliació de les voreres i la sensibilitat a la malura dels oms que ha provocat que els darrers anys haguem passat de 39 oms sans a 16 de sans, 5 de malalts i 18 de morts. L’arbrat proposat seria un auró de menors dimensions que els oms actuals, un arbre de fulla caduca que permetrà lluminositat a l’hivern i colors de tardor agradables. Una altra de les actuacions serà disposar d’un espai central concebut com a plaça Gerbert Orlach que es pavimentarà integrament amb pedra de Vinaixa, que disposarà de dos espais de sauló i que mantindrà l’arbrat existent.

Pel que fa el segon àmbit d’actuació, el carrer Dr. Junyent recuperarà el doble sentit de circulació, fet que serà beneficiós pels veïns del carrer de Sant Pere que veuran una reducció dràstica del trànsit rodat a aquet carrer i que, de fet, s’ha recollit d’una al·legació.

Finalment el tercer àmbit, la rambla de Sant Domènec, disposarà de dos carrils de circulació tal com està actualment, però amb un canvi significatiu en la pavimentació d’aquest vial, incorporant el carril bici i mantenint el mateix criteri de pavimentació de voreres que la rambla de l’Hospital, mantenint l’arbrat d’aquest tram de vial.

Previsió del calendari del projecte:

Segons es va explicar ahir en aquesta reunió, la voluntat de l’Ajuntament de Vic és aprovar inicialment en el ple del mes d’octubre el projecte executiu de remodelació dels àmbits de la Rambla de l’Hospital i de la plaça del Monjo Gerbert d’Orlhac, així com el del Carrer del Doctor Junyent, tot seguit s’ha d’exposar al públic durant 30 dies. Superats favorablement aquests passos l’Ajuntament de Vic podria contractar les obres per començar-ne l’execució el mes de desembre, però conscient i sensible que són males dates pels comerciants es posposaria a principis d’any 2016 i amb una previsió de durada de 6 mesos.

Contribucions especials pels propietaris:

L’Ajuntament de Vic fa un gran esforç econòmic, ja que farà l’aportació econòmica del 90% del pressupost total del projecte i només el 10% restant s’atribueix als propietaris. En aquest sentit, i en el marc de la reunió, es va exposar que segons un càlcul aproximat i sense ser definitiu a l’espera de l’adjudicació de l’obra, les contribucions serien de 196 € per cada m lineal de façana. Tal com va mencionar la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero “aquesta xifra esdevé raonable si ho comparem amb altres obres ja realitzades per l’Ajuntament de Vic”. En aquest sentit a tall d’exemple es va mencionar les contribucions que es van atribuir al barri del Remei (169 €/m) o bé les del carrer de Manlleu (325 €/m). El pressupost del projecte està valorat en 1.093.000 € a l’àmbit de la Rambla de l’Hospital i de la Plaça del monjo Gerbert d’Orlhac, 117.000 € a l’àmbit del carrer del Doctor Junyent i en 415.000 € a l’àmbit de la Rambla de Sant Domènec.

La reunió va acabar amb un torn d’intervencions per part dels veïns i on la veu majoritària i més aplaudida va ser que calia una actuació al més aviat possible a la zona que permeti revaloritzar-la i dinamitzar-la, fet que coincideix totalment amb la voluntat i compromís de l’Ajuntament de Vic.

0 comentaris

Fes un comentari


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>